6 savjeta za romantičnu spavaću sobu u vintage stilu

KategorijaFilter
 
 
 
 
 

6 savjeta za romantičnu spavaću sobu u vintage stilu

četvrtak, 17 siječnja 2019

Romantična, ugodna i elegantna. Želite spavaću sobu u vintage stilu? Kada uređujete prema vintage stilu, radite to sa opreznošću, zato što vintage stil ima vlastita pravila i principe koje treba pažljivo slijediti. Savjetovat ćemo Vas koja su to pravila.

Riječ vintage biste teško našli u spojitosti sa dizajnom interijera. Razlog zbog toga jeste, što se taj pojam koristio za označavanje izuzetno kvalitnih godišta vina. Tek kasnije se riječ vintage počela koristiti na označavanje svega što je staro i dobro.

Vintage je u posljednje vrijeme jako popularan trend, koji u Vaše domove donosi miris povijesti, nježne pastelne boje, prirodne materijale i cvjetne uzorke. Ako želite da Vam ovako izgleda dom, onda budite oprezni i nemojte ga urediti sa nepotrebnim namještajem od starijeg srodnika. Ako je nešto staro, to ne znači da je i vintage.

Kakva je razlika između vintage I retro?

Kada je u pitanju uređivanje interijera, većina ljudi pomiješaju različite stilove a najčešće greške se prave kod miješanja retro i vintage stila. Iako su oba stila izvučena iz prošlosti, svaki je na svoj način drugačiji i izuzetan.

Inspiracija za retro stil dolazi iz pedesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tipičan element retro stila je raznobojnost, a isključivo dominiraju zelena, žuta, smeđa, crna i crvena boja. Namještaj i pribor su izrađeni od drva, plastike ili vinila.

Za razliku od retro stila, vintage je malo stariji i inspiraciju pronalazi u dvadesetim i šesdesetim godinama prošlog vijeka. Boje koje dominiraju kod ovog stila su nježnije boje, kao što su bež, siva ili krem. Namještaj u ovom stilu može biti i obnovljen ali mora podsjećati da je stariji. Kod vintage stila su poželjni prirodni materijali u obliku drva i pamuka, koje se mogu dopuniti metalnim elementima. Plastika je glavni tabu u ovom stilu.

Osnovni principi vintage stila

Najbitniji elementi vintage stila su sljedeći:

  • Od materijala najviše koristite drvo.
  • U prostoriji bi trebalo da preovlađuju mutnije boje, dopunjene nježnim i pastelnim nijansama.
  • Namještaj bi trebao da se prikazuje da je star ali također i da je elegantan.
  • Od uzoraka se najviše koriste cvijetovi ali se mogu koristiti i uklesani ukrasi na namještaju.
  • Pukotine, patina i hrđa mogu pripadati u vintage stil.

Spavaća soba u vintage stilu

Spavaću sobu možete dekorisati kao bilo koju drugu prostoriju. Najprije odaberite odgovarajuću boju poda i zidova, nakon toga postupno stavljajte najveće komade namještaja a na kraju dodajte dodatke i elemente odgovarajućeg stila. Kako to sve uraditi u vintage stilu?

1. Tapete i nježne boje na zidovima

Zidove spavaće sobe možete obojiti u bijelu boju ili u prirodne nijanse krem boje. Ako volite malo veselije boje, slobodno zidove obojite u pastel boje. Osim boje, na zidove možete staviti i tapete a u duhu vintage stila se najviše preporučuju oni sa  cvjetnim uzorcima ili ornamentima.

2. Bijeli krevet s isklesanim prednjim dijelom

Nakon zidova prelazimo na odabir odgovarajućeg kreveta. Vašu spavaću sobu možete najviše ukrasiti u vintage duhu sa drvenim ili metalnim krevetom, najbolje u bijeloj boji jer ona najbolje naglašava romantičnu atmosferu. Vintage kreveti mogu imati i visoke prednje dijelove ukrašene sa isklesanim motivima.

3. Namještaj kao stvoren za modernu princezu

Osim kreveta stavite u Vašu spavaću sobu ormane i noćne stolove. Zaboravite na ugrađene ormane i malo razgledajte po antikvarijatima. Kvalitetan drveni orman će zasigurno zahtjevati više mjesta ali će zagarantovano bolje obogatiti Vašu spavaću sobu.

4. Ne zaboravite na toaletni stolić

Prekrasan toaletni stolić je neophodni dio jedne vintage spavaće sobe. Ovaj praktičan pomoćnik će donijeti u prostoriju povijest, eleganciju i raskoš. Stavite na njega svoje omiljene parfeme ili krasnu kutiju za nakit i možete se svako jutro buditi kao princeza.

5. Tkanine I jastuci za romantične trenutke

Jedni od najbitnijih detalja koji će ulijepšati cijelu prostoriju su tekstili, koji u Vašoj spavaćoj sobi mogu poslužiti kao presvlake, jastuci, baldahin, ali i kao sjenila lampe. Preporučujemo da odaberete takve koje na sebi imaju valovite ukrase ili cvjetne ispise.

6. Dodajte male dodatke

Dodatci su šlag na kraju kada je u pitanju uređivanje interijera u vintage stilu. U vintage spavaću sobu možete staviti porculansku lampu i nekoliko starih fotografija. Također dobar dodatak je i zrcalo s ukrašenim drvenim okvirom, unutar kojeg možete sakriti sav Vaš nakit.

Kao što vidite, dekorisanje sobe prema vintage stilu ne mora uopšte biti komplicirano. Sve je što je potrebno je samo malo planiranja i vremena. Dovoljno je kada posjetite antikvarijat ili potražite neke starije stvari kod Vaše bake. Zanimljive dodatke i namještaj kao što su toaletni stolić, zrcalo i kutija za nakit možete također pronaći i našoj web stranici.

 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potpuna (desktop) verzija