Toaletni stolovi od Antike do današnjeg doba

KategorijaFilter
 
 
 
 
 

Toaletni stolovi od Antike do današnjeg doba

utorak, 11 lipnja 2019

U današnjem ubrzanom vremenu se većina žena šminka ujutru u kupatilu pod lošim svjetlom, na poslu ili čak u automobilu. Možda bi smo se trebali nadahnuti prošlim stoljećima i uvijek naći vrijeme za svoj ten i našminkali se u miru. Zbog toga su služili i još uvijek služe toaletni stolovi.

 

Još u egiptu su koristili parfeme, mastike, ulja I boje za lice 

Još u drevnom Egiptu su ljudi znali koliko je važno brinuti se o sebi i želeli su da se dopadaju drugima. U Egipatskim grobnicama su našli razne kutije u kojima su bili parfemi, mastike, ulja, boje za lice, pa čak i mala zrcala poliranog metala. Te kutije su bile napravljene od drva, bronce, kostiju ili keramike, često ukrašene raznim crtežima. Lijep izgled je još prije 3000 godina obilježavao društveni status.

               Egipatska kutija za nakit - http://gissler.com/metropolitan-museum-vanity-table-exhibition/

U grčkoj I rimu su imali kutije ukrašene sa mitološkim događajima

U staroj Grčkoj i Rimu slične kutije i zrcala nisu bile rijetkost. Bile su uglavnom dekorisane sa mitološkim temama ili temama iz života njihovog vlasnika.

U zapadnoj Europi su prestali sa korišćenjem kozmetike posle pada Rimskog carstva u 5. stoljeću a ponovno se pojavljuje tek u 12. stoljeću. U ovom vremenu su prethodnici toaletnih stolova bili u obliku malih ormarića sa zrcalom, gdje su osim kozmetike čuvali i nakit.

Trendovi na francuskom dvoru

Kasnije su u 14. stoljeću počele bogate francuske dame koristiti takozvane ‘’necessaires’’. To su bile  bogate dekorisane kutije pune šminke i toaletnih potrepština, koje su uzimale sa sobom čak i na putovanja. Doduše, ova forma im vjerovatno nije bila dovoljna, pošto je dami tijekom šminkanja potreban mir i zrcalo. Zbog toga je krajem 17. stoljeća bio napravljen prvi toaletni sto sa preklopnim vrhom - takozvani ‘’poudrouse’’.

 

Jedan takav je imala I madame de pompadour

U 18. vijeku je ovaj komad namještaja postao trend a u višem društvu ga je morala imati svaka žena. Toaletni sto je najviše postao poznat zbog Madame de Pompadour, koja je u ovom vremenu primenjivala trendove iz dvorca u Versaillesu. Bila je na rođenju rokokoa - jednostavnijem tipu baroknog stila, koji se također odrazio i kod ovog komada namještaja. Ispred ovog stola se uljepšavala satima a tijekom ovog procesa je primala posjete. Toaletni sto je ovime u nekom smislu postao i zajedničko mjesto za sastanke i priču.

Marija Antoinette, francuska kraljica i supruga Luja XVI je također bila još jedna predivna žena koja se nije prepustila svom toaletnom stolu. Također je i austrijska nadvojvotkinja i kraljica Mađarske, Marija Terezija, zavoljela ovaj komad namještaja.

 

U 19. Stoljeću su stolovi postali dio svakog kućanstva

U 19. stoljeću, imati toaletni sto u spavaćoj sobi nije bilo ništa posebno a jedan je imala skoro svaka žena, čak i ona iz srednje klase. Bili su u različitim dizajnima a pošto je tada bila popularna neoklektička arhitektura, stolovi su bili inspirisani gotičkim, renesansnim, empirijskim, rokoko ili viktorijanskim stilom. U 20. stoljeću je na njihov dizajn imao utjecaj secesijski stil, koji je bio popularan skoro u svim vizualnim umjetnostima. Stolovi su bili napravljeni i od željeza ili drugih metala, stakla, mramora ili kvarca.

Toaletni sto u secesijskom stilu

U Americi su toaletni stolovi jednostavnijeg dizajna postali nezamjenjivi dio holivudske filmske scene u 20. i 30. godinama prošlog stoljeća. U mnogim filmovima su glumice sjedele u spavaćoj sobi i šminkale su se ispred toaletnog stola. Fotografije u boudoir stilu, u kojima glavnu ulogu igra toaletni sto, sadrže čuvene glumice koje su još i danas slavne, kao što su Marilyn Monroe ili Audrey Hepburn.

Marilyn Monroe

Toaletni stolovi nisu bili samo ženskom privilegijom. Bili su napravljeni i za muškarce. Ovi stolovi su bili jednostavniji, sa višim zrcalom i bili su namijenjeni isključivo na brijanje.

U današnje vrijeme je ovaj tip namještaja još uvijek popularan i proizvodi se u mnogim stilovima i dizajnima - od čarobnih komada u vintage stilu do jednostavnih dizajnerskih stolova. Omogućavaju nam da bolje skladištimo našu kozmetiku i pružaju nam udobnije šminkanje, skidanje šminke i njegu kože. Ako još uvijek nemate Vaš vlastiti toaletni sto ili trebate zamijeniti stari za novi, bićemo vrlo sretni ako odaberete neki iz naše ponude stolova u vintage stilu, koji su dobili imena i koji su inspirisani utjecajnim damama iz povijesti.

 
 
 
Reklamné okno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potpuna (desktop) verzija