Znate li kako pravilno očistiti kozmetičke četkice? Imamo par savjeta

KategorijaFilter
 
 
 
 
 

Znate li kako pravilno očistiti kozmetičke četkice? Imamo par savjeta

petak, 18 siječnja 2019
Znate li kako pravilno očistiti kozmetičke četkice? Imamo par savjeta

Nekada su kozmetičke četkice koristile samo profesionalne vizažistice, a u današnje vrijeme svaka od nas ih ima po nekoliko na svome kozmetičkom stoliću. Koji je vijek trajanja jedne četkice? Kako se o njima trebamo pravilno brinuti?

Ako razmišljate o kupovini kozmetičkih četkica, imate na izbor dvije mogućnosti. Četkice mogu biti napravljene od prirodnih ili od umjetnih materijala. Četkice s prirodnim vlaknima su životinjskog podrijetla i za njih se vjerovalo da su mekše i da mogu izdržati dulje. Međutim, to ne mora uvijek biti tako.

Stara vremena su prošla, stigla su nova, a s njima i nova tehnologija. Kvaliteta četkice ovisi o određenoj marki. Svakako je bolje investirati u kvalitetnije četkice i samim time dati prednost kvaliteti, a ne količini. Ovako će Vam četkice izdržati dulje vrijeme.


Zašto čistiti svoje četkice?

U slučaju da često koristite četkice vrlo je važno o njima voditi brigu. Četkice bi se trebale čistiti najmanje jednom u dva tjedna. U četkicama ostaju tragovi prethodno korištenih proizvoda. Prekomjerna masnoća izazvana korištenjem može uzrokovati da se na vlaknima četkice ne zadrži  dovoljna količina novog proizvoda. Također, proizvod zbog nečiste četkice može promijeniti boju.

Ali nije riječ samo o estetici i pravilnom očuvanju, već je riječ također i o Vašoj higijeni. Na prljavim, neočuvanim četkicama mogu se razmnožavati bakterije koje mogu dovijesti do problema s kožom. Vjerujemo da biste to htjele izbjeći.


Kako pravilno čistiti?

Četkice možete čistiti ispod tekuće vode ili u većoj zdjeli. Bez obzira na to koju metodu čišćenja odaberete, bitno je da u dodiru sa vodom bude samo dio s vlaknima. Izbjegavajte pranje metalnog dijela četkice. Vlakna četkice su nalijepljena za metalni dio i može se dogoditi da ih voda razdvoji. Također, zbog vode i vlage, metalni dio može korodirati.

Čišćenje ispod tekuće vode

Četkice uvijek čistite mlakom vodom. Četkice uronite u vodu tako da se voda spušta prema dolje. Kada tako očistimo sve što je moguće skinuti s četkice, u dlan stavimo malo sredstva za čišćenje četkica. Kružnim pokretima stvaramo blagu pjenu, a na ovaj način čistimo četkicu. Kada je pjena bijela, znamo da je četkica u potpunosti čista. Nakon toga, četkicu temeljito isperite pod vodom. Četkicu lagano iscijedite i oblikujte u željeni oblik. Možete je sušiti na čistom ručniku, ali najbolje je četkice sušiti tako da stoje uspravno, s vlaknima prema gore. Ovo, na primjer, možete postići polaganjem četkica u ručke koje se nalaze na rubu kozmetičkog stola a na njih stavite šal ili neku tkaninu, radi lakšeg držanja.

Naš savjet

Četkice s prirodnima vlaknima se suše dulje. Najbolje ih je ostaviti otprilike 24 sata da se osuše. Četkicama s umjetnim vlaknima je dovoljna jedna noć.

Čišćenje u zdijeli

U zdjelu stavite malo vode i sredstva za čišćenje četkica. Kružnim pokretima dobro očistite četkicu. Vodu možete mijenjati nekoliko puta. Kada ste sigurne da je četkica dovoljno čista, temeljito je isperite u vlažnoj, tekućoj vodi.

Sušenje četkice nakon ovakve metode je isto kao i sušenje navedeno u prethodnoj metodi.

Naš savjet

U slučaju da nemate sredstvo za čišćenje četkica, možete upotrijebiti i neki blaži šampon, na primjer, dječji. Ako želite pokazati dodatnu brigu o svojim četkama, preporučujemo Vam da dodate nekoliko kapi maslinovog ili kokosovog ulja. Ovo se uglavnom preporučuje kod četkica s prirodnim vlaknima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potpuna (desktop) verzija
Trebate pomoć?Trebate pomoć?